Heidi Rantala, markkinointipäällikkö

Heidi RantalaYliopisto-opinnot valmistavat työelämään laaja-alaisesti, eikä pääaineopintojen suuntautumista tarvitse pitää ainoana alavaihtoehtona. Tärkeää on rakentaa opinnoista kokonaisuus, jossa kertyy ammattiosaamista siltä alalta, joka tuntuu itselle ominaisimmalta, mutta samalla tukea osaamistaan yleishyödyllisillä sivuaineopinnoilla. Myös opintojen ohella tehdyt työt, harjoittelut ja ulkomaiden vaihtojaksot vaikuttavat merkittävästi työllistymiseen opintojen jälkeen.

Itse aloitin puheviestinnän (silloinen puheoppi) pääaineopiskelijana 2004 ja valmistuin kesällä 2010. Olin jo koko kevään pohtinut lähteäkö puheviestinnän yritykseen kouluttajaksi, yksityisyrittäjäksi vai markkinoinnillisiin tehtäviin. Kartoitin pariakin vaihtoehtoa, kunnes selkeämpi ja varmempi väylä aukesi normaalin työnhakuprosessin kautta Unileverille markkinointitehtäviin. 3,5 vuoden jälkeen olen nyt Unileverin kerta-annosjäätelöiden markkinointipäällikkö Suomessa. Vastaan muun muassa Magnum, Kingis, Jättis ja Ingman -jäätelöbrändien markkinoinnista, mainonnasta, PR:stä sekä lanseerauksista Suomen markkinassa. Olen ollut uravalintaani erittäin tyytyväinen, pitänyt Unileveristä erittäin paljon ja edennyt urallani nopeasti. Yliopisto-opintoni ovat olleet isona apuna hyvän uran rakentamisessa.

Opintojeni alkuvaiheessa kokeilin useita sivuaineopintoja aina psykologiasta tiedotusoppiin ja hallintotieteestä äänitekniikkaan, kunnes löysin mieluisan kokonaisuuden puheviestinnän pääaineopinnoista ja markkinoinnin sivuaineopinnoista. Näin jälkikäteen olisi ehkä kannattanut ottaa vielä muutama kurssi laskentatoimen, taloushallinnon ja yrityshallinnon tyyppisistä kokonaisuuksista, koska tiettyjä taitoja (kuten puheviestintää) tarvitsee lähes joka alalla. Puheviestintä onkin yksi niistä loistavista oppiaineista, josta on mahdollista työllistyä sekä itse alalle, mutta se toimii myös vahvana tukena muun alan töitä hakiessa. Enkä tarkoita vain sisällöllistä ammattiosaamista vaan myös omaa puheviestinnällistä osaamista ja ymmärrystä, joka opintojen aikana kehittyy. Koska puheviestinnällisiä taitoja arvostetaan nykyään lähes jo enemmän kuin CV:n sisältöä, ovat pääaineopintoni auttaneet minua jo työhaastattelutilanteessa ja auttavat joka päivä erilaisissa presentaatioissa, interpersonaalisissa viestintätilanteissa sekä esiintymistilanteissa. Mikään ei myöskään estä minua tekemästä erilaisia puheviestinnän koulutuksia työn ohessa tai tarjoamasta niitä omalle työyhteisölle. Monia taitoja voi oppia matkan varrella, mutta nykypäivän työelämässä etenkin puheviestinnälliset taidot ja tiedot ovat suuri etu ja hyöty.